Recenzie ~ Cele treisprezece motive de Jay Asher

În final, totul contează

Cele-13-motive

Clay Jensen se întoarce acasă de la școală și găsește pe verandă un pachet ciudat, adresat lui. Înăuntru descoperă mai multe casete înregistrate de Hannah Baker – colega lui de care era îndăgostit -, care s-a sinucis cu două săptămâni în urmă.
Vocea lui Hannah îi dezvăluie că există treisprezece motive pentru care a decis să-și pună capăt vieții. Clay este unul dintre ele. Dacă va asculta casetele, va afla și de ce.
Clay își petrece noaptea străbătând orașul, cu Hannah pe post de ghid. Devine martor la durerea ei și află adevărul despre el însuși – un adevăr pe care nu și-a dorit niciodată să-l înfrunte.
„Totul contează”, susține Hannah și explică apoi cum s-a înlănțuit totul, cum bulgărele de zăpadă a devenit din ce în ce mai mare, cum zvonurile împotriva cărora n-a reușit să lupte s-au înmulțit până ce a simțit că nu mai poate face față.

De câte ori ne gândim că ceea ce spunem sau facem îi poate afecta pe unii oameni într-un mod negativ? Nu poți privi viitorul. Nu te poți întoarce în trecut. Poți alege să trăiești prezentul fără să-i rănești pe cei din jur.
Cele treisprezece motive este povestea lui Hannah Baker, o adolescentă, în vârstă de șaisprezece ani, care alege să-și pună capăt zilelor.
Moartea ei lasă în urmă o mulțime de întrebări, la care vor primi răspuns doar cei considerați vinovați de Hannah, printre ei fiind și Clay Jensen, un fost coleg de liceu, ales de autor ca narator al acestui volum.
Drama lui Hannah începe în momentul în care se mută cu părinții într-un oraș nou și începe să lege prietenii.
Vrând să-și dea ocazia să trăiască viața de licean ca orice alt adolescent obișnuit, începe să se apropie de colegii ei, neștiind că ei vor ajunge să o rănească, până în momentul în care aceste răni o vor pune la pământ.
Cele tresiprezece motive, un jurnal sub formă de acsete audio, ajunge în posesia celor care i-au dat câte un motiv pentru a lua această decizie finală. Ei sunt obligați să asculte toate casetele, neștiind pe care din ele sunt menționați, și să le dea mai departe următoarei persoane implicate în această tragedie.
Casetele conțin povești despre fapte și cuvinte, tăcere ori complicitate, pasivitate ori indiferență, spuse de glasul lui Hannah Baker și văzute prin ochii lui Clay Jensen.
Pe parcursul celor șapte casete, cititorul trece alături de Clay printr-un amalgam de sentimente, trecând de la extaz la agonie.
Romanul te face să îți pui o mulțime de întrebări și să îți revizuiești comportamentul față de toți cei cu care intri în contact.
Cele treisprezece motive este o lectură educativă pentru că te face să deschizi larg ochii și să privești în jur.

Nu știți ce se petrece în vața cuiva, doar într-a voastră. Și când te amesteci într-un aspect al vieții cuiva, nu te amesteci doar în acel aspect. Din nefericire, nu poți fi atât de selectiv. Când te amesteci într-un aspect al vieții cuiva, de fapt te amesteci în toată viața acelui om. Totul… afectează totul.

Cele treisprezece motive, Jay Asher, traducere din limba engleză de Mariana Piroteală, Editura LEDA, 2012, 320 pag.

star-rating-icon star-rating-icon star-rating-icon star-rating-icon

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s