Recenzie ~ Academia vampirilor de Richelle Mead

Prietenia e nemuritoare

academia_vampirilor

Academia Sf. Vladimir nu este o școală ca oricare alta, ci un loc secret, ascuns în străfundurile pădurilor din Montana, în care moroii (vampiri vii și muritori) sunt educați în tainele magiei, iar tinerii dhampiri (jumătate oameni, jumătate vampiri) sunt antrenați să-i apere pe aceștia de atacurile sângeroase ale strigoilor (morți vii), cei mai înspăimântători și mai periculoși vampiri.
Rose Hathaway, o fată dhampir, se pregătește să devină gardă de corp pentru prietena ei cea mai bună, prințesa moroi Lissa Dragomir. Antrenamentul pentru lupta cu strigoii este unul dur și epuizant, iar, pe lângă intrigile și comploturile din Academie, situația se complică din cauza unei idile tăinuite și interzise.
Având o legătură psihică ieșită din comun, cum nu s-a mai întâlnit de secole, cele două eroine încearcă să facă față amenințărilor…

Academia vampirilor este o serie pe care orice adolescent pasionat de lectură ar trebui să o aibă în bibliotecă.
La prima vedere, Academia vampirilor poate părea doar o serie despre ființe supranaturale, dar Richelle Mead a reușit să creioneze într-un mod aparte personajele, scoțând în evidență latura lor umană prin intermediul legăturilor dintre acestea.
Revenind la partea supranaturală a personajelor create de autoare, acestea se împart în trei categorii: dhampiri (jumătate oameni, jumătate vampiri), moroi (vampiri vii și muritori) și strigoi (morți vii).
Primul volum, care poartă numele seriei, începe cu momentul în care cele două protagonsite, Rose Hathaway și Lissa Dragomir, sunt găsite și aduse înapoi din „lumea reală” la Academie.
Timp de doi ani acestea reușiseră să fugă și să se ascundă de gardienii Academiei Sf. Vladimir, trăind asemenea unor adolescente obișnuite care stau la cămin, merg la școală și la petreceri.
Nimeni nu știe că motivul pentru care Rose, gardianul Lissei, a luat-o pe aceasta de la Academie este pentru a o proteja de ceea ce i se poate întâmpla acolo, astfel că, în momentul în care sunt prinse de Dimitri Belikov și ceilalți gardieni sunt forțate să se întoarcă înapoi.
Rose este o fată dhampir în vârstă de șaptesprezece ani, care se pregătește pentru a deveni gardianul prietenei sale, Lissa. Ea este o adolescentă puternică și ambițioasă, cu un farmec aparte și un simț al umorului foarte dezvoltat.
Lissa este o prințesă moroi, provenind dintr-o familie respectată, care a rămas singură după moartea părinților și a fratelui ei. Ea este o fire introvertită, singura persoană care îi poate citi gândurile, la propriu, fiind prietena ei, Rose.
Legătura dintre cele două este foarte puternică și nemaiîntâlnită de secole, iar acest lucru ridică o mulțime de semne de întrebare, la care pot găsi răspuns doar în consemnările Sfântului Vladimir.
Din momentul în care se întorc la Academie, ele sunt nevoite să reia cursurile și antrenamentele care le pregătesc pentru viața de adult și pentru pericolele din afara ei. În plus, lucrurile se complică atunci când Rose se îndrăgostește de antrenorul ei, iar Lissa începe o relație de prietenie cu un băiat al cărui părinți au fost strigoi.
Volumul este plin de intrigi și drame adolescentine, iar acțiunea și întorsăturile de situație te țin cu sufletul la gură de la prima până la ultima pagină.
Personajele sunt foarte bine conturate și este puțin probabil să nu apreciezi relația de prietenie dintre Rose și Lissa, o prietenie în care dragostea și loialitatea sunt mai presus decât legăturile de sânge.

Lissa și cu mine eram prietene încă de la grădiniță, când educatoarea nostră ne-a pus să facem lecțiile împreună. Să obligi copii de cinci ani, cât aveam noi atunci, să scrie corect Vasilisa Dragomir și Rose Hathaway era mai mult decât cruzime, iar noi – sau mai degrabă eu – reacționasem în consecință. Aruncasem cu cartea în învățătoarea noastră și o făcusem o nemernică fascistă. Nu știam ce înseamnă acele cuvinte, dar știusem cum să lovesc o țintă în mișcare.

Academia vampirilor, Richelle Mead, traducere din limba engleză de Cătălin Pruteanu, Editura LEDA, 2010, 384 pag.

star-rating-icon star-rating-icon star-rating-icon star-rating-icon

Reclame

O părere la “Recenzie ~ Academia vampirilor de Richelle Mead

  1. Este prima serie cu vampiri pe care am citit-o. :)) Mi-a placut foarte mult, si am adorat-o tot mai mult cu fiecare volum citit. Cand am terminat seria aproape ca am intrat in depresie. Cred ca am citit toate volumele in aproximativ o saptamana, nu ma puteam opri. 😀 Pacat de film, care dupa parerea mea este destul de slabut.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s