Recenzie ~ Divergent de Veronica Roth

O singură alegere

divergent

Într-un Chicago distopic, orașul în care trăiește Beatrice Prior, societatea este împărțită în cinci facțiuni, fiecare dintre ele cultivând o anumită virtute: Candoarea (cei sinceri), Abnegația (cei altruiști), Neânfricarea (cei curajoși), Prietenia (cei pașnici) și Erudiția (cei inteligenți). Beatrice trebuie să hotărască dacă rămâne alături de părinții ei sau alege facțiunea care consideră că i se potrivește cel mai bine. În cele din urmă, alegerea pe care o face va surprinde pe toată lumea, inclusiv pe ea însăși.
În timpul inițierii care urmează, marcată de o puternică rivalitate, Beatrice își ia un alt nume, Tris, și se străduiește să afle cine sunt cu adevărat prietenii ei și, de asemenea, dacă o poveste de dragoste cu un băiat uneori fascinant, alteori enervant, își poate găsi locul în viața pe care și-a ales-o. Dar Tris are un secret pe care l-a ascuns de toată lumea deoarece fusese prevenită că i-ar putea aduce moartea. Și, pe măsură ce descoperă un conflict care ia treptat amploare, amenințând să destrame societatea aparent perfectă în care trăiește, află că secretul ei ar pute-o ajuta să-i salveze pe cei dragi… sau ar putea-o distruge…

O singură alegere te poate transforma radical este motto-ul primului volum din trilogia distopică Divergent, a cărei autoare este Veronica Roth.
O singură alegere are de făcut Beatrice Prior, iar aceasta este definitorie.
Beatrice este o adolescentă, în vârstă de șaisprezece ani, pe care o așteaptă un viitor dominat de hotărârea pe care urmează să o facă.
Acțiunea se petrece în orașul Chicago, undeva în viitor, într-o lume dezbinată de ignoranță, minciuni, agresiune și lașitate, iar pentru a eradica răul este înfăptuită o nouă societate. Aceasta este alcătuită din cinci facțiuni care trăiesc cu o singură valoare de bază. Cei modești și mereu dispuși să îi ajute pe ceilalți fac parte din Abnegație. Cei onești și pregătiți întotdeauna să spună adevărul fac parte din Candoare. Cei pașnici și iubitori fac parte din Prietenie. Cei inteligenți și însetați de cunoaștere fac parte din Erudiție, iar cei curajoși și dornici de aventură fac parte din Neînfricare.
Pe lângă aceste cinci grupri, mai există și oamenii fără facțiune, cei care trăiesc la marginea societății, în condiții mizere și fără sprijin din partea autorităților.
Până la vârsta de șaisprezece ani, fiecare individ trăiește în facțiunea căreia îi aparțin părinții săi, iar după aceea are posibilitatea de a-și alege propria facțiune. În sprijinul acestei decizii, fetele și băieții de șaisprezece ani sunt supuși unui test de aptitudini menit să scoată la iveală trăsătura dominantă, dezvăluind care facțiune este potrivită pentru fiecare persoană. Rezultatul testului are rol informativ, decizia finală aparținând fiecăruia și fiind luată în cadrul ceremoniei de alegere.
Beatrice Prior este născută într-o familie din Agnegație și încearcă, de când se știe, să își găsească locul în aceasta. Odată cu împlinirea celor șaisprezece ani, ea trebuie să decidă dacă va rămâne alături de familie sau își va asculta instinctul și se va alătura celor neînfricați.
Momentul alegerii est foarte intens, iar decizia pe care o ia o uimește chiar și pe ea și o duce într-o lume în care doar cei puternici supraviețuiesc.
Alături de Neînfricați, Tris cunoaște adevărata frică și ajunge să-și depășească limitele curajului cu fiecare experiență pe care o trăiește, dar descoperă și emoțiile primei iubiri, atunci când îl întâlnește pe Tobias Eaton, alias Four.
Perioada de inițiere pe care o parcurge alături de ceilalți novici o pune pe Tris în situații limită și o ajută să-și dea seama în cine poate avea încredere, însă secretul pe care îl ține ascuns devine din ce în ce mai apăsător.
Întrebările la care ea încearcă să găsească răspunsuri te fac să dai pagină după pagină, iar întâmplările prin care trece te țin cu sufletul la gură.
Veronica Roth reușește să facă din volumul ei de debut o lectură captivantă, care te absoarbe în ea și te face să o citești pe nerăsuflate.
Divergent este un thriller sf antrenant, dar și o frumoasă poveste de dragoste dintre doi tineri deveniți maturi prea devreme și pe ai căror umeri cade responsabilitatea salvării lumii.

Undeva, în interiorul meu, există o persoană miloasă, iertătoare. Undeva, există o fată care încearcă să înțeleagă prin ce trec oamenii, care e conștientă că oamenii fac fapte rele și că disperarea îi mână spre locuri mai întunecate decât și-au imaginat vreodată. Jur că ea există, și suferă pentru băiatul măcinat de remușcări din fața mea. Dar dacă-ar fi s-o văd, n-aș recunoaște-o.

Divergent, Veronica Roth, traducere din limba engleză de Adrian Deliu, Editura LEDA, 2011, 448 pag.

star-rating-icon star-rating-icon star-rating-icon star-rating-icon

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s