Recenzie ~ Năluca și năucul de Stacy Kade

E nașpa să mori…

Naluca-si-Naucul

Năluca
Nu e vina mea că m-am născut frumoasă, cu păr blond și mătăsos și cu un simț ascuțit a ceea ce lumea NU trebuie să poarte. Și totuși, viața mea nu e perfectă, mai ales de când am murit. Călcată de autobuzul școlii plin cu tocilari – să existe oare o soartă mai oribilă? Se pare că da… mă fac nevăzută, făptura mea dispare și reapare, fără să o pot controla. Și, peste toate, singura persoană care poate să mă vadă sau să mă audă este Will Killian, un ratat și un fraier TOTAL, iar el refuză să mă ajute! Trebuie să capăt control asupra vieții mele de după moarte, și asta repede, înainte să dispar pentru totdeauna. Dacă l-aș putea convinge pe Will să vorbească cu mine, aș avea o șansă. Dar asta înseamnă să-i încredințez secretele mele… iar eu nu mă încred în nimeni, viu sau mort!
Năucul
Mama crede că mi-am pierdut mințile. Psihiatrul meu vrea să mă închidă într-un ospiciu. Practic, viața mea e tare nașpa. Și asta a fost înainte ca Regina Balului să înceapă să mă bântuie. Alona Dare a fost o adevărată pacoste când era vie; moartă, e și mai rău.
Mda, eu pot să văd, să aud și să ating fantomele. Acum, când mai am doar câteva săptămâni de școală, tot ce vreau e să termin cu bine liceul și să plec de aici. Dar cu o majoretă moartă care nu vrea să mă slăbească deloc, și o nouă fantomă violentă care mă vrea mort… am încurcat-o.
Alona și cu mine am putea să ne ajutăm reciproc… asta dacă am încerca să nu nu mai urâm atât de tare.
Da, vezi să nu!

Năluca și năucul nu este o carte de care, după ce o citești, să-ți aduci aminte peste ani sau care să te facă să reflectezi asupra vieții sau a morții. Este genul de carte amuzantă, cu paginile căreia să te delectezi atunci când ai pofta de o lectură ușoară, și cam atât…
Povestea este spusă din punctul de vedere al celor doi protagoniști, Alona Dare și Will Killian, într-un mod comic, cu replici haioase și întâmplări de-a dreptul hilare.
Viața Alonei Dare, o adolescentă aparent superficială, cu chip și trup de păpușă Barbie, devinde destul de complicată din momentul în care moare, lovită de autobuzul școlii. Nici cea a lui Will Killian, un tânăr rebel, pe care toți îl consideră un ciudat, nu este mai simplă și lipsită de evenimente, mai ales din cauza „darului” de a vedea fantome.
Odată Regina școlii, co-căpitanul echipei de majorete, cu un iubit frumos și prietene loiale, Alona este acum fantoma fetei de altădată, la propriu. Ea se trezește la morgă și, după ce își dă seama ce s-a întâmplat, pornește spre școală, în căutarea unui răspuns. Aici constată, însă, că nimeni nu poartă doliu, cea mai bună prietenă este agățată de gâtul iubitului ei, iar Will Killian, ratatul școlii, râde pe seama suferinței ei.
Will o poate vedea pe Alona și se distrează copios pe seama situației în care ea se află. Dar, deși acest lucru o înfurie, ea trebuie să se adune și să profite de pe urma calității lui de a vedea fantome. El, însă, vrea să stea departe de probleme și să termine liceul pentru a putea pleca din oraș și nici nu vrea să audă de jocul în care Alona încearcă să-l atragă. Dar, ceva se întâmplă și cei doi ajung să depindă unul de celălalt pentru a-și atinge scopul, iar acest lucru îi face să nutrească sentimente de care nu se credeau capabili.
Pe parcursul volumului, personajele își arată adevărata față, demonstrând că prima impresie nu este întotdeauna cea corectă, iar acest lucru mai salvează din simplitatea și lipsa de substanță a poveștii.
Cartea reprezintă o gură de aer proaspăt pentru genul paranormal, un început de serie amuzant și, pe alocuri, emoționant.

Să râzi de morți nu e niciodată o idee bună. Dar nu mă puteam abține. Marea Alona Dare redusă la o scăfârlie plângăreață și mucoasă? De câte ori ai ocazia să vezi așa ceva?

Năluca și năucul, Stacy Kade, traducere din limba engleză de Sorin Petrescu, Editura LEDA, 2012, 288 pag.

star-rating-icon star-rating-icon star-rating-icon

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s